zondag 27 augustus 2017

"Joe Speedboot" van Tommy Wieringa

"Mijn onschuld bestond alleen maar uit schuld die nog niet was gematerialiseerd."

Fransje Hermans is een 14-jarige jongen die betrokken raakt bij een bizar ongeval. Hij raakt in coma en wanneer hij ontwaakt, kan hij niet meer praten en is nagenoeg volledig verlamd. Enkel zijn rechterarm functioneert nog. Met de hulp van zijn vriend en dorpsgenoot Joe Speedboot traint hij die arm en begeeft zich in het circuit van de armworstelaars.

Franje zelf is een zeer interessant personage -hoewel niet steeds even sympathiek- maar het is vooral het titelpersonage, die we door de ogen van Franje leren kennen, die memorabel is. 'Joe Speedboor' is een coming-of-ageverhaal over vriendschap, liefde, rivaliteit, desillusie en de zoektocht naar de zin van het leven. Het is zeer levendig en humoristisch verteld, maar er zijn ook heel wat ontroerende momenten.

Wat een geweldige roman. Ik heb wel eens vergelijkingen met John Irving opgevangen, maar die neem ik normaal met een korreltje zout. Maar hoewel dit zeker geen kopie is van Irvings werk, zijn er hier inderdaad heel wat elementen die aan Irving doen denken.

Ik heb in ieder geval enorm genoten van de geweldige schrijfstijl en de schitterende personages. Een echte aanrader!

Auteur: Tommy Wieringa
Titel: Joe Speedboot
Uitgeverij: De Bezige Bij, Amsterdam
Jaar: 2013 (oorspr. 2005)
Aantal bladzijden: 316 blz.
ISBN: 9789023464242

Geen opmerkingen:

Een reactie posten