zaterdag 12 augustus 2017

"Het alfabet van de stilte" van Walter Van den Broeck

"Alles en iedereen staat op zijn kop. Het hele land, het hele dorp, de hele familie, en ikzelf. En dan willen ze dat ik mijn scriptie op tijd afkrijg: 'Kindermisbruik in de Kerk'.

Het was slechts een kwestie van tijd vooraleer de literaire wereld zich zou storten op de pedofilieschandalen in de Kerk. Met "Het alfabet van de stilte" schreef Walter Van den Broeck in 2013 een, volgens de achterflap, 'beklemmende en serene roman over mensen die de waarheid niet onder ogen durven te zien'.

Kristien Daeleman is een studente die een scriptie wil schrijven over kindermisbruik in de Kerk. Aanleiding is het recente schandaal rond Bisschop Van Groeneweghen, de oudoom van Kristien. De focus is voor haar niet het misbruik zelf, maar de vraag of het celibaat de oorzaak is van alle ellende. Aanvankelijk is haar omgeving zeer enthousiast over het project, maar dat verandert wanneer ze steeds dieper begint te graven. Ze komt in zwaar conflict met haar promotor, haar vriend en haar familie.

Het verhaal wordt afwisselend, in korte hoofdstukjes, verteld door de vele personages uit het verhaal. De taal is overwegend erg volks. Allen vullen de geschiedenis van de familie aan en/of geven ze hun mening over de feiten. Het kindermisbruik wordt slechts sporadisch vermeld - de focus ligt op hoe de verschillende personages alles ervaren. De vraag of het celibaat aan de oorsprong ligt van het misbruik wordt tekens opnieuw in een ander daglicht gesteld. Een antwoord wordt niet echt gegeven. Dat zou ook veel te gemakkelijk zijn. Geen slecht boek, maar niet zo aangrijpend als het onderwerp zou kunnen doen vermoeden.


Auteur: Walter Van den Broeck
Titel: Het alfabet van de stilte
Uitgeverij: De Bezige Bij, Antwerpen
Jaar: 2013
Aantal bladzijden: 223 blz.
ISBN: 9789085425076

Geen opmerkingen:

Een reactie posten