donderdag 30 april 2015

"The Outsiders" van S.E. Hinton

(Ned.: "De Outsiders")

"They grew up on the outside of society. They weren't looking for a fight. They were looking to belong.”

"The Outsiders" werd gepubliceerd in 1967. Het was de debuutroman van S.E. Hinton, die ze schreef toen ze pas 16 jaar oud was. Het is wat we tegenwoordig YA zouden noemen; destijds werd die term nog niet gebruikt. Een roman was toen nog gewoon een roman en werd nog niet zo vaak in vakjes gestopt. Het boek werd een groot succes en veroorzaakte ook heel wat controverse. Toch is het verhaal misschien nog het best bekend van de verfilming uit 1983. Die prent lanceerde de carrières van een hele resem toen nog onbekende, jonge acteurs als Matt Dillon, Rob Lowe, Tom Cruise, Emilio Estevez, C. Thomas Howell, Patrick Swayze en Diane Lane.

De 14-jarige Ponyboy Curtis heeft net zijn ouders verloren en leeft nu samen met zijn twee oudere broers Soda en Darry. Alle drie zijn ze lid van de 'Greasers', een bende van jongeren uit de middenklasse . De Greasers leven voortdurend in conflict met de 'Socs', de jongeren uit de hogere klasse. Het gaat er vaak heftig aan toe. Eén zo'n conflict loopt fataal af - een Soc sterft tijdens het gevecht. Pony en zijn vriend Johnny moeten vluchten, voor de Socs én voor de politie.
 
Destijds was er heel wat controverse rond dit boek - het zou het bendeleven verheerlijken. Wat het voor mij vooral doet, is duidelijk maken waarom jongeren zich bij zulke bendes aansluiten - het is een wereld waarin ze zich aanvaard, gerespecteerd voelen, in een maatschappij die hen als 'outsiders' beschouwt. Het boek is mooi geschreven, maar je merkt wel dat de schrijfster nog onervaren was - de taal klinkt af en toe ietwat geforceerd. Maar het zijn vooral de sterke personages die bijblijven. Mooi boekje.

S.E. Hinton: The Outsiders. London, Lions Tracks, 1989, 128 p.
Oorspr. uitgave: 1967

Geen opmerkingen:

Een reactie posten