vrijdag 17 april 2015

"Mythago Wood" van Robert Holdstock

(Ned.: “Mythago Woud”)“The creature bent towards me, and through watering eyes I saw the stark, hideous features of the man-boar, painted white, bristling with hawthorn and leaves.”Ik hou erg van fantasy. Jammer genoeg is er nog weinig origineels te vinden in dit genre. Ja, ik hou erg van Tolkien, maar ik ben echt wel een beetje uitgekeken op de massa’s elfen-, dwergen- en drakenverhalen die tegenwoordig verschijnen. Ik zoek liever naar iets origineels en in “Mythago Wood” heb ik dat zeker gevonden.


George Huxley wijdt zijn leven aan het bestuderen van Ryhope Wood, een gigantisch, ondoordingbaar woud waaraan zijn woning grenst. Een obsessie die hem heeft doen vervreemden van zijn zoons en die wellicht ook het leven van zijn vrouw kostte.


Stephen Huxley keert na zijn dienst tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het ouderlijk huis terug. Zijn vader is ondertussen overleden en zijn broer Christian is erg veranderd. Hij is in de voetsporen getreden van hun vader en verdwijnt regelmatig voor lange periodes in het woud.


Stephen onderzoekt wat zijn vader en broer zo aantrok in het woud en ontdekt dat Ryhope Wood een magisch woud is, dat bevolkt wordt door mythago’s, mythische wezens die gecreëerd zijn uit het onderbewuste van mensen die zich in het woud begeven. Guiwenneth is één van die mythago’s, een beeldschone jonge vrouw, het archetype van de heroïsche krijger-prinses. Stephen wordt hopeloos verliefd op haar.


Maar Guiwenneth wordt ontvoerd door de gevreesde ‘Outsider’ en naar het hart van het woud gevoerd. Gedreven door zijn liefde voor Guiwenneth begeeft Stephen zich in het donkere woud, steeds dieper en dieper. Hier wordt hij wordt geconfronteerd met de meest bizarre wezens. Door zijn obsessieve zoektocht zal Stephen zelf een deel worden van de mythe.


Een bijzonder originele fantasy. De mysterieuze, dreigende sfeer van het woud, die Holdstock oproept is onvergetelijk. Prachtig geschreven, boeiende personages en een fascinerende wereld. Dit is een boek dat ik iedereen kan aanraden. Het is perfect te lezen als een standalone, maar voor wie er niet genoeg van kan krijgen, zijn er nog zes boeken die zich in dezelfde wereld afspelen.Robert Holdstock: Mythago Wood. London, Gollancz, 2014, 303 p.

Oorspr. uitgave: 1984

Geen opmerkingen:

Een reactie posten