zaterdag 18 april 2015

“The Exorcist” van William Peter Blatty


(Ned.: “De Exorcist”)

“As far as God goes, I am a nonbeliever. Still am. But when it comes to a devil --- well, that's something else.”

“The Exorcist” is een fenomeen. Eerst en vooral natuurlijk door de verfilming uit 1973. Zelf was ik nog heel jong toen ik de film voor het eerst zag en de schokkende beelden van het door de duivel bezeten meisje (gespeeld door ene Linda Blair – dat heb ik om één of andere reden altijd onthouden) zitten in mijn geheugen gegrift – dat ronddraaiende hoofd, het schuddende bed, de waterval van groen braaksel,… Tegenwoordig zijn we misschien meer gewend, maar jongens, wat een griezelige prent was dat.

Die memorabele film was gebaseerd op de roman van William Peter Blatty. Hij deed zelf de bewerking voor het witte doek en daardoor is er nauwelijks een verschil tussen boek en film. Chris MacNeal is een bekende Hollywoodactrice die met haar dochter Regan in Georgetown woont. Regan begint vreemd gedrag te vertonen. Aanvankelijk lijkt het niets echt ernstigs - het begint bij het verzonnen vriendje en slaapwandelen, maar stilaan begint het zeer verontrustende vormen aan te nemen: epileptische aanvallen, scheldtirades en zelfverminking. Artsen en psychologen blijken niet in staat om te helpen en ten einde raad vraagt Chris de hulp van een priester. Zou exorcisme de oplossing kunnen zijn? Father Karras, die zelf in een geloofscrisis zit, weigert aanvankelijk echter te geloven dat het om een echte bezetenheid gaat. Wanneer de demonische entiteit ook hem begint te tergen door op zijn zwakheden in te werken, gaat hij ermee akkoord om het exorcisme uit te voeren, als assistent van de ervaren Father Merrin.

Hoewel er dus weinig verschil is tussen boek en film, was het lezen van de roman voor mij een heel andere ervaring dan het bekijken van de film. Het zijn niet de schokkende, gruwelijke scènes die opvallen, maar de diepgang van de personages. Eén van de weinige voorbeelden waarbij de verfilming kan tippen aan het boek, maar dat betekent niet dat het boek overbodig zou zijn, integendeel. Dit is essentiële lectuur, en niet enkel voor horrorliefhebbers.

William Peter Blatty: The Exorcist, London, Corgi, 2011, 378 p.
Oorspr. uitave: 1971

Geen opmerkingen:

Een reactie posten