zaterdag 5 november 2016

"De kathedraal van de zee" door Ildefonso Falcones

"Arnau dacht aan al die mannen: hoe ze naar de kerk keken als ze, kromgebogen, bij de Santa Maria aankwamen; hoe ze lachten als ze zich van de stenen hadden bevrijd; hoe sterk hun schouders wel niet waren. Hij wist zeker dat zij goed voor zijn moeder Maria zouden zorgen."

"De kathedraal van de zee" speelt zich af in het 14de-eeuwse Barcelona. Hoofdpersonage is Arnau Estanyol, die als kleine jongen samen met zijn vader van het platteland naar Barcelona verhuist. Van kleinsaf is hij gefascineerd door de Heilige Maria, die hij als substituut ziet voor zijn moeder, die hij nooit gekend heeft. De kerk van de Heilige Maria van de Zee is voor hem dan ook een zeer bijzondere plaats en hij zal heel zijn bewogen leven -telkens in een andere rol- bijdragen aan de bouw van de kathedraal. Honger, uitputting, verraad, de Pest en de Inquisitie dreigen hem meer dan eens ten onder te doen gaan, maar Arnau is niet zomaar klein te krijgen ...

Falcones verwerkt heel wat geschiedenis in zijn roman, en dat maakt het niet enkel spannend en ontspannend, maar ook leerrijk. Jammer genoeg lijkt heel wat geschiedkundige informatie wat geforceerd in het verhaal gestopt, wat het verhaal af en toe wat doet stotteren. De flow gaat er soms wat uit en dat is jammer. Het plot draait ook voor een groot deel rond de handelspraktijken van Arnau en de legale en financiƫle manoeuvres die worden beschreven zijn zonder twijfel ingenieus, maar geven het verhaal niet bepaald tempo. De vlakke karakters doen er ook niet veel goed aan. Het thema van "De kathedraal van de zee" doet nogal terugdenken aan het magistrale "Pillars of the Earth", maar het zijn toch twee heel verschillende romans, en dit debuut van Falcones moet toch wel onderdoen voor Ken Follets meesterwerk. Goede roman, maar niet zo fantastisch als recensies mij wilden doen geloven.

Auteur: Ildefonso Falcones
Titel: De kathedraal van de zee (oorspr. "La Catedral del Mar")
Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff, Amsterdam
Jaar: 2015 (oorspr. 2006)
Aantal bladzijden: 656 blz.
ISBN: 9789021810300

Geen opmerkingen:

Een reactie posten