zondag 17 juli 2016

"Het Woeden der Gehele Wereld" van Maarten 't Hart

"Zou je op dat plekje verkeren, en met een kijker naar de aarde turen, dan zou je jezelf kunnen zien staan - daar bij dat open raam, in de zon, voor altijd vastgenageld op dat ene punt in de tijd dat nimmer verloren zal gaan."

"Het Woeden der Gehele Wereld" vertelt het verhaal van Alexander Goudveyl, die opgroeit in Maassluis. Als zoon van een voddenman wordt hij op school zwaar gepest. Hij heeft geen vrienden en in zijn achterhoofd speelt voortdurend de gedachte dat hij niet thuishoort in deze wereld en dat God hem wil doden. Alexanders leven verandert wanneer hij in het pakhuis van zijn vader een piano ontdekt. Een nieuwe wereld gaat voor hem open en hij is vastbesloten om componist te worden.

Tijdens een evangelisatiedag in zijn dorp wordt een man vermoord, vlak achter de rug van Alexander. Hij ziet vluchtig de moordenaar, maar niet goed genoeg om hem te identificeren. Jarenlang zal de mysterieuze moord het doen en laten van Alexander blijven beheersen en de angst dat de moordenaar ook hem wil doden, blijft hem achtervolgen.

Met dit boek won 't Hart in 1994 de Gouden Strop voor de beste misdaadroman. Verwacht echter geen typische thriller. Ja, het misdaadmotief speelt een belangrijke rol in het verhaal, maar verder is dit een heel typisch 't Hart-boek, met heel wat autobiografische elementen. Zo zijn z'n verering voor klassieke muziek en zijn uiterst kritische houding tegenover het geloof alweer overduidelijk aanwezig en het lichtelijk neurotische hoofdpersonage doet sterk denken aan andere personages uit het oeuvre van de auteur. 'Spannend' in de zin van wat je voelt bij het lezen een nagelbijtende thriller kun je dit boek niet noemen, maar 't Hart weet wel het alomtegenwoordige gevoel van angst prachtig weer te geven.

Auteur: Maarten 't Hart
Titel: Het Woeden de Gehele Wereld
Uitgeverij: Arbeiderspers, Amsterdam
Jaar: 1993
Aantal pagina's: 282 blz.
ISBN: 9029520310

Geen opmerkingen:

Een reactie posten