donderdag 7 april 2016

"Indra" van Sterre Carron

"Het was een groot slagveld, een groot bloedbad. Overal lagen gewonden en doden. Overal afgerukte lichaamsdelen. Overal krijsende mensen. Het leek wel op een oorlogsscène."

Voor auteurs is het altijd meegenomen als er extra aandacht wordt geschonken aan hun nieuwste boek. Maar de aandacht die Sterre Carrons thriller "Indra" kreeg, had de schrijfster zonder twijfel liever laten passeren. "Indra" verscheen op 1 april, slechts enkele dagen na de bloedige terreuraanslagen in Brussel. Het toeval wil dat ook in haar roman het terrorisme van extremistische moslims een rol speelt. Thrillers zijn bedoeld als comfortabel tijdverdrijf, juist omdat ze fictie zijn. Maar als de realiteit ze inhaalt, laat dat een wat wrang gevoel achter.

Het leven is zwaar voor Indra Biemer. Ze heeft net haar moeder en haar broertje Sem verloren na een ongeval. Ze staat nu in voor de opvoeding en peperdure verzorging van haar zusje Gabriella, die aan een ernstige ziekte lijdt. Ze ziet zich verplicht om in te trekken bij haar onverschillige vader en haar onuitstaanbare stiefmoeder. Op de koop toe wordt Indra plots geconfronteerd met de gevolgen van een zware vergissing die ze jaren geleden heeft begaan. Maar dan leert ze de steenrijke Arabier Amir kennen, die bereid is om de financiële last van de ziekte van Indra's zusje op zich te nemen. Ze trekt bij hem in. Haar problemen lijken opgelost. Maar daarvoor moet Indra wel een offer brengen: ze moet zich tot de islam bekeren. Eerst met tegenzin, maar later met steeds meer overtuiging, verdiept ze zich in de voor haar onbekende godsdienst, die bijzonder liefdevol, hoopgevend en vredelievend blijkt te zijn. Maar dan leert ze mensen kennen die de islam op een heel andere manier beleven.

Ondertussen gebeuren in en rond Mechelen een aantal misdaden en hoofdinspecteur Rani Diaz heeft al snel door dat die allemaal aan Indra gelinkt zijn. Maar ook Rani wordt geconfronteerd met zware privéproblemen wanneer Cécile, het dochtertje van haar vriend Frederic, zwaar ziek wordt.

Normaal gesproken ben ik niet zo'n liefhebber van het type ''een *** thriller" (waarbij *** dan vervangen mag worden door de naam van de dienstdoende inspecteur). Voorspelbaarheid ligt daarin voortdurend op de loer en dat is precies wat ik in mijn lectuur meestal tracht te vermijden. Ook in de boeken van Sterre Carron is een patroon te herkennen. Het gaat steeds over een reeks misdaden die gelinkt zijn aan gebeurtenissen uit het verleden, waarvoor telkens een van de personages de rekening krijgt voorgeschoteld. Hoofdinspecteur Rani Diaz moet de complexe misdaden zien op te lossen, maar wordt elke keer weer geconfronteerd met ernstige persoonlijke tegenslagen die het haar moeilijk maken om zich op de zaak te concentreren. Toch heb ik met veel plezier op een voor mij relatief korte periode alle zes Rani Diaz-romans gelezen. In "Indra" ligt de focus op het titelpersonage, de keuzes die ze maakt en wat haar daartoe aanzet. De misdaden die gebeuren, leken mij aanvankelijk wat arbitrair en in het verhaal gestopt om in het "Rani Diaz"-format te passen, maar tegen het einde wordt duidelijk dat alles een functie heeft in de verhaallijn, zodat het geheel ook geloofwaardig wordt. "Indra" is een rollercoaster: spannend, verrassend, schokkend, meeslepend en emotioneel enorm aangrijpend. Indra Biemer is zonder twijfel het sterkste personage dat Sterre Carron al gecreëerd heeft.

Ik kijk nu al uit naar de volgende "Rani Diaz thriller".

Auteur: Sterre Carron
Titel: Indra
Uitgeverij: Witsand
Jaar: 2016
Aantal bladzijden: 373 blz.
ISBN: 9789492011381

Geen opmerkingen:

Een reactie posten