woensdag 27 januari 2016

"Indigo" van Sterre Carron


"De nacht voelde aan als een vijand."

Vanja Mybach droomt dat ze haar broer Sebastian verliest. Een drama voor haar, want Vanja had eerder al visioenen die waarheid zijn geworden. En inderdaad: niet lang daarna wordt Sebastian vermoord teruggevonden. Maar zelfs dan gelooft niemand haar wanneer ze voorspelt dat er nog erge dingen staan te gebeuren. Enkel hoofdinspecteur Rani Diaz, die de moordzaak in handen heeft gekregen, lijkt enigszins geloof te hechten aan haar verhaal. Maar ook zij kan niet voorkomen dat er nog slachtoffers vallen.

Alweer de vijfde thriller over Rani Diaz en het is weer een goeie: vlotjes leesbaar, met een sterk plot en waarin de auteur schokkende scènes niet schuwt. Het thrilleraspect wordt netjes gecombineerd met een whodunnit. Een reeks als deze valt of staat ook met het hoofdpersonage en hoe dat zich ontwikkelt. Rani Diaz is een sterk, geloofwaardig personage, waarmee Sterre Carron erin slaagt om de lezer niet enkel geboeid het verhaal te laten volgen, maar ook emotioneel mee te laten leven. Na enkele boeken waarin tragedie op tragedie volgde, wordt Rani ditmaal op persoonlijk vlak relatief met rust gelaten. Ze zit vooral met de liefdesperikelen van haar collega in het hoofd - realistisch, wellicht, maar iets te soapy voor mij. Gelukkig ligt de nadruk echt wel op het hoofdverhaal.

Na de vijf boeken in de 'Rani Diaz'-reeks gelezen te hebben, krijg ik wel de indruk dat Carron vooral sterk is in het beschrijven van vrouwelijke personages. Bij de mannen herken ik toch eerder stereotypes: de Arrogante Klootzak, de Ideale Man, de Onuitstaanbare Baas, ... Redelijk zwart/wit dus. Collega Bert Simons is nog het best uitgewerkt, hoewel hij mij toch vaak de indruk geeft vooral als gimmick gebruikt te worden. Wellicht een goed idee om een nieuwe, sterke mannelijke antagonist in de serie te schrijven, die net zoveel 'tinten grijs' vertoont als Rani zelf. Dat zou nog vonken kunnen geven.

Auteur: Sterre Carron
Titel: Indigo
Uitgeverij: Witsand
Jaar: 2015
Aantal bladzijden: 367 blz.
ISBN: 9789492011329

Geen opmerkingen:

Een reactie posten