zaterdag 25 juli 2015

"De zaak Torfs" van Jo Claes

"Voor het eerst had Berg het gevoel dat alle puzzelstukjes in elkaar begonnen te vallen, behalve één."

In 2008 publiceerde Jo Claes zijn eerste misdaadverhaal rond hoofdinspecteur Thomas Berg, "De zaak Torfs". Voordien schreef hij vooral literaire romans en novellen en non-fictie, en dit boek was voor hem dan ook een hele ommekeer. Het heeft hem geen windeieren gelegd. Zo won Claes met "De mythe van Methusalem" de Gouden Strop. Heel verdiend, want ik vond dat boek bijzonder sterk en het zette me aan om meer van Claes' misdaadromans te lezen. Wellicht een goed idee om bij het begin te beginnen.

"De zaak Torfs" speelt het zich  af in de wereld van de kunst. Pieter Torfs, gerenommeerd kunstexpert en -restaurateur, wordt benaderd door een beeldschone vrouw, die een schilderij heeft geërfd van haar grootvader, met de vraag om de echtheid van het werk te verifiëren. Het blijkt om een onbekend werk te gaan van de middeleeuwse schilder Martin Schongauer. De ontdekking van het werk zet de kunstwereld op z'n kop. Hoewel Torfs twijfelt aan de echtheid van het werk, schrijft hij er een certificaat voor uit. Kort daarna wordt hij thuis aangetroffen - opgehangen. Thomas Berg, net verkast van de Brusselse naar de Leuvense politie, wordt op de zaak gezet.

Het eerste dat opvalt is dat er nogal wat gelijkenissen zijn tussen "De zaak Torfs" en "De mythe van Methusalem". Het begint allemaal met een zelfmoord, die, nadat er een tweede slachtoffer valt, moord blijkt te zijn. Het lijkt wel of "De zaak Torfs" een vingeroefening was voor het "Methusalem". Ik heb het boek op een dag uitgelezen, dus het is zeker vlot geschreven en meeslepend. Het hoofdpersonage, Thomas Berg, ligt mij erg goed. Hij is geen superspeurder, maar een gewone man, die zich naast zijn speurwerk graag verdiept in kunst, gastronomie en muziek, zaken waarmee ik mij wel kan vereenzelvigen. Toch haalt Claes lang niet het niveau dat hij later zou halen met zijn bekroonde boek. Daarvoor is het plot net niet ingenieus genoeg en de ontknoping iets te voorspelbaar. Maar laat dit je zeker niet weerhouden om de boeken van Jo Claes te lezen. Je zou heel wat missen...

Jo Claes: De zaak Torfs. Antwerpen/Amsterdam, Houtekiet, 2015, 368 blz.
Oorspr. uitgave: 2008

Geen opmerkingen:

Een reactie posten