vrijdag 3 juli 2015

"De kroongetuige" van Maarten 't Hart

"Zijn niet de meeste huwelijken van dien aard dat men geen derde als kroongetuige wenst? En juist deze derde ontbreekt vrijwel nooit – het kind – en dat is meer dan een kroongetuige, namelijk de zondebok."


Als je aan Nederlandse misdaadauteurs denkt, is Maarten 't Hart waarschijnlijk niet de eerste naam die bij je opkomt. Toch won hij ooit de Gouden Strop, voor zijn roman "Het woeden der gehele wereld" (1993). "De kroongetuige" is van een tiental jaar eerder en heeft ook een misdaadmotief. Het is typisch voor 't Hart dat het niet de misdaad zelf is die centraal staat, maar de personages en de relatie tussen hen.

Thomas Kuyper en zijn vrouw Leonie zijn kinderloos, tot groot verdriet van beiden. Leonie is onvruchtbaar en dat leidt tot heel wat frustratie bij hem en schuldgevoel bij haar. Wanneer Thomas de knappe Jenny leert kennen, begint hij een avontuurtje met haar. Maar na een nachtje stappen verdwijnt Jenny spoorloos. Hoewel er nooit een lichaam wordt gevonden, wordt Thomas beschuldigd van moord. Heeft hij haar gedood en laten verdwijnen in het wetenschappelijk laboratorium waar hij werkt? Ondanks de sterke aanwijzingen, blijft Leonie steevast in de onschuld van haar man geloven. Tot ze een gruwelijke ontdekking doet die haar geloof in Thomas zwaar doet wankelen.


Als je een nagelbijtende thriller verwacht, zou je wel eens bedrogen kunnen uitkomen, hoewel er heel wat interessante plotwendingen zijn en de ontknoping best wel verrassend is. Maar de kracht van het verhaal zit vooral in de manier waarop Leonie omgaat met de situatie. Voor haar is haar missie om Thomas' onschuld te bewijzen ook een poging om haar huwelijk te redden, en om om te gaan met haar schuldgevoel. Zelf ongewild kinderloos zijnde, kan ik me in het thema goed herkennen.

't Hart vertelt het verhaal op een heel luchtige, amusante manier, waarin zijn typische scherpe kritiek tegen mens en maatschappij niet ontbreekt. Net zoals in zijn andere werken zitten 't Harts interesses in het verhaal verweven: klassieke muziek, biologie, filosofie, religie en kunst. Ik ben echt wel een fan van 't Harts schrijfstijl geworden.

Maarten 't Hart: De kroongetuige. Utrecht/Antwerpen/Amsterdam, De Arbeiderspers, 2013, 189 blz.
Oorspr. uitgave: 1983

Geen opmerkingen:

Een reactie posten