zondag 14 juni 2015

"Wilt" van Tom Sharpe

(Ned.: "Wilt")

"It was an unwise move. Judy, the plastic doll, inflated beyond her normal pressure, resisted. With a squawk Wilt fell back on the floor. Judy followed."

Henry Wilt is in alle opzichten een onopmerkelijk man. Mislukt en totaal gedemotiveerd leraar; saaie, maar hondstrouwe echtgenoot - als je een incidentje met een opblaasbare pop eventjes buiten beschouwing laat.

Niet dat Wilt zo gelukkig is in zijn huwelijk. Meer nog, Wilt krijgt het zo op zijn heupen van zijn dominante vrouw Eva, dat hij voortdurend spontaan moordgedachten krijgt. Zijn dromen waarin hij Eva op de meest gruwelijke manieren om het leven brengt, zijn nog zowat de enige pleziertjes in zijn leven. Stilaan worden de dromen plannen. Maar hoe kan Wilt wegkomen met moord als het hem nog niet eens lukt om een opblaasbare pop op een fatsoenlijke manier te dumpen?

Als je nog eens echt luidop wil lachen met een boek, moet je zeker Tom Sharpe lezen. De situaties waarin Wilt verzeild geraakt, zijn hilarisch - zijn confrontaties met de achterdochtige politie-inspecteur Flint onvergetelijk. Slapstick-humor van de bovenste plank.

Tom Sharpe: Wilt. London, Pan, 1978, 325 p.
Oorspr. uitgave: 1976

Geen opmerkingen:

Een reactie posten