zondag 14 juni 2015

"Analog - Science Fiction and Fact, June 2015"

Ik wil hier graag een lans breken voor kortverhalen. Ik ben altijd vooral een romanlezer geweest, en ben pas een aantal jaren geleden kortverhalen echt beginnen appreciëren. Nu kan ik er niet genoeg van krijgen. Wellicht lenen niet alle genres zich even goed tot  kortverhalen, maar voor sciencefiction is dat zeker wel het geval. Meer nog, magazines als "Analog" zijn de natuurlijke habitat van sf-kortverhalen. Sciencefiction is groot geworden met dit soort magazines, die vooral in de jaren '30 en '40 van de vorige eeuw onwaarschijnlijk populair waren.

"Analog" is nog een van de weinige sf-magazines die vandaag overleven. Het huidige nummer is maar eventjes hun 1000ste! Het magazine zag het leven in januari 1930 en heette toen nog "Astounding Science Fiction". De grote verandering kwam in 1937, toen William Campbell hoofdredacteur werd, het magazine tot "Analog" herdoopte en de grote drijfveer werd achter de transformatie van sensatiegerichte sf naar een kwalitatief hoogstaand genre. Nu nog specialiseert "Analog" zich in zgn. 'hard sf'-verhalen en wetenschappelijke artikels (zoals de ondertitel al weergeeft).

Dat gezegd zijnde, Analogs 1000ste nummer is niet meteen het beste dat ik al gelezen heb. Van de 9 verhalen zullen er mij waarschijnlijk niet zoveel bijblijven. Zo is "The Kroc War" van Ted Reynolds en William F. Wu wel bijzonder. Het is eigenlijk een verzameling van getuigenissen van mensen die betrokken zijn in een oorlog tegen een buitenaards ras en focust op de kortzichtigheid van de mensheid. "The Odds" heeft hetzelfde thema en is ook erg goed. Ook "The Audience" van Sean McMullen is sterk - hierin proberen buitenaardse wezens te communiceren met de mensen, maar veroorzaken daardoor ongewild een catastrofe.

Verder in dit nummer o.a. een terugblik op 85 jaar "Astounding/Analog" en op de grote William Campbell, én een artikel waarin oud-redacteur Stanley Schmidt reflecteert over de toekomst van uitgaven als "Analog". De gebruikelijke boekrecensies en wetenschappelijke artikelen ontbreken ook niet.

Voor wie geïnteresseerd is in SF-magazines: "Analog" en het zustermagazine "Asimov's" (mijn favoriet) kan ik van harte aanbevelen, net zoals het Britse "Interzone", dat overigens op kwaliteitspapier wordt uitgegeven en schitterend (full-colour) geïllustreerd (maar ook heel wat duurder) is. Alle drie zijn ze ook digitaal verkrijgbaar. In dat formaat heb je overigens nog een veel grotere keuze, met heel goede magazines als "Clarkesworld", "Lightspeed", "Galaxy's Edge", "Apex" en andere.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten