zondag 8 oktober 2017

"Schemerzone" van Hilde Vandermeeren

"De donkere gestalte zat in elkaar gedoken met zijn rug naar haar toe, ze zag de achterkant van zijn hoofd met het oranje piekerige haar.
Ze schreeuwde."

Het leven van Kate Evans lijkt in elkaar te storten wanneer ze de diagnose 'narcolepsie' krijgt, een ziekte die haar op de meest ongepaste momenten in slaap doet vallen, en die gruwelijke nachtmerries veroorzaakt, die net echt lijken. Kan ze met zo'n aandoening nog wel functioneren in haar job als verpleegkundige? Nadat ze haar baas in een (letterlijjk) zeer compromitterende positie betrapt, wordt ze 'gepromoveerd' naar de mysterieuze bovenste verdieping van de psychiatrische privékliniek, waar in het geheim Sienna verzorgd wordt, de negenjarige dochter van een beroemd koppel. Een job die heel wat discretie vraagt. Maar tijdens een van haar narcolepsieaanvallen gebeurt er iets schokkends, wat het leven van Kate en heel wat anderen verandert. Kate wordt verantwoordelijk geacht en wordt door de pers en de publieke opinie neergesabeld. Maar ook een duister figuur heeft het op Kate gemunt.

Eerder dit jaar las ik Hilde Vandermeerens debuutthriller, "Als alles duister wordt" uit 2013. Hoewel dat boek me niet geheel overtuigde (lees mijn recensie hier), herkende ik wel heel wat potentieel. Dat potentieel is nu helemaal opengebloeid met haar nieuwste thriller (de vijfde alweer), "Schemerzone". De auteur hanteert een bijzonder leesbare en eenvoudige taal, met korte hoofdstukken en niet al te veel uitweidingen, waardoor het boek zeer vlot leest. Ze weet de spanning ook goed op te bouwen - van in het begin hangt er een zweem van mysterie over het verhaal, die de lezer aanspoort om telkens nog een hoofdstukje te lezen. En nog een. Vandermeeren slaagt erin om de lezer voortdurend op het verkeerde been te zetten en zorgt voor een meer dan geslaagde ontknoping. Bovendien lukt het haar om een aantal sterke personages te creëren en hen ook allemaal een herkenbare, eigen stem te geven, iets wat bij veel auteurs toch wel ontbreekt.

Vandermeeren kiest voor een Britse setting en hoofdpersonages, wat wellicht een goed idee is met het vooruitzicht op vertalingen. Maar het is best wel jammer. Scandinavische thrillers bijvoorbeeld onderscheiden zich door de unieke setting en personages, en de bijzondere sfeer die ze oproepen. Zo ook met Britse misdaadverhalen. Onze Vlaamse cultuur is uniek en boeiend genoeg om er ook een apart genre van te maken. Maar daar zal "Schemerzone" dus niet aan bijdragen. Maar goed, deze bedenking doet natuurlijk niets af aan de vele verdiensten van deze knappe roman. Een bijzonder spannende thriller van internationaal niveau.

Auteur: Hilde Vandermeeren
Titel: Schemerzone
Uitgeverij: Q, Amsterdam/Antwerpen
Jaar: 2017
Aantal pagina's: 299 p.
ISBN: 9789021403991


Geen opmerkingen:

Een reactie posten