zondag 15 januari 2017

"Tot de dood ons scheidt..." van Jo Claes

"Hij klonk grimmig. Als een jager die eindelijk het wild in zijn vizier had gekregen en bloed rook."

Wanneer de bejaarde Louise Haelterman aan een hartaanval overlijdt, lijkt niets te wijzen op een misdaad, zelfs als dat niet lang komt na het dodelijk ongeval van haar gezelschapsdame Tilly Winters. Maar wanneer even later een universiteitsprofessor in verdachte omstandigheden om het leven komt en enkele dagen later een van zijn studenten vermoord wordt teruggevonden, gaat er een alarmbelletje af bij hoofdinspecteur Thomas Berg, zeker als blijkt dat de vier overlijdens gelinkt kunnen worden aan het tragische verhaal van Joris Dehaene. Dehaene was een jonge dichter, die tijdens de Tweede Wereldoorlog leider was van een verzetsbeweging en door de Gestapo werd geëxecuteerd. Wie heeft hem destijds verraden en waarom is dit nu nog relevant? In Leuven loopt iemand rond die kost wat kost wil voorkomen dat de ware geschiedenis aan het licht komt.

"Tot de dood ons scheidt..." verschilt enigszins van de vorige boeken rond Thomas Berg, in die zin dat Berg zelf hier een wat kleinere rol speelt. Het zijn vooral Chloë Winters, dochter van Tilly, en Dries Haelterman, achterneef van Louise, die de rol van speurder op zich nemen en stap voor stap Berg helpen om de dader te ontmaskeren. Zoals steeds schotelt Claes ons, naast het intrigerende mysterie, weer een hele hoop interessante informatie voor over archeologie, geschiedenis, kunst, mythologie, en in dit verhaal ook fotografie. Ditmaal zijn kunst en symboliek zelfs bijzonder belangrijk in de ontrafeling van het mysterie, wanneer Berg, Winters en Haelterman allerhande sporen volgen die Louise heeft achtergelaten, en waarvoor ze een Dan Brown-achtige speurtocht beginnen. Claes geeft ook even een knipoog naar Agatha Christie, in een scène waarin de verdachten allen worden samengeroepen en Berg de misdaad en de motieven uit de doeken doet.

Spannend, intrigerend en bij momenten humoristisch (de scène waarin Berg tegen wil en dank op date gaat is bijzonder grappig). Dit is een van de betere Thomas Berg-romans - en de andere zijn ook al niet mis.


Auteur: Jo Claes
Titel: Tot de dood ons scheidt...
Uitgeverij: Houtekiet, Antwerpen/Utrecht
Jaar: 2012
Aantal bladzijden: 476 blz.
ISBN: 9789089242112

Geen opmerkingen:

Een reactie posten