zondag 31 mei 2015

"Enemy of God" van Bernard Cornwell

(Ned.:"De vijand van God")

“To hear the tales told at night-time hearths you would think we had made a whole new country in Britain, named it Camelot and peopled it with shining heroes, but the truth is that we simply ruled Dumnonia as best we could, we ruled it justly and we never called it Camelot. Camelot exists only in the poets' dreams (...)."
  
Mijn recensie van het eerste deel:
The Winter King

"Enemy of God" is het tweede deel in de "Warlord"-trilogie van Bernard Cornwell. In deze reeks geeft de auteur een heel eigen versie van het verhaal rond Koning Arthur - ontdaan van alle mythologie. De personages zijn heel anders dan we ze kennen uit de legendes. De magie is voortdurend aanwezig, maar de auteur laat telkens in het midden of die nu echt of illusie is, zodat je de reeks als fantasy kunt lezen, maar net zo goed als historische romans.

Net zoals de voorganger "The Winter King" wordt het verhaal verteld door Derfel Cadarn, vriend en vertrouweling van Arthur. Het verhaal begint waar het eerste deel ophield. Arthur heeft een klinkende overwinning behaald in de slag bij Lugg Vale, maar zijn problemen zijn verre van voorbij. De Saksen blijven het sterk verdeelde Brittannië belegeren. Maar ook in het rijk zelf krijgt Arthur veel tegenkanting. De verraderlijke Lancelot aast op de troon en ook de christenen zijn Arthur liever kwijt dan rijk - zij zien hem namelijk als de 'vijand van God'. Daarnaast wordt de totaal onbekwame kind-koning Mordred stilaan ouder en al gauw zal Arthur de troon aan hem moeten afstaan.

Ondertussen heeft Drefel zijn eigen problemen. Zijn geliefde Ceinwyn is als bruid beloofd aan zijn aartsvijand Lancelot. Merlin, de druïde, belooft Derfel dat hij het huwelijk kan tegenhouden en Derfels hartewens kan vervullen. Maar in ruil daarvoor moet hij wel Merlin vergezellen in diens zoektocht naar de 13 magische schatten van Brittannië, waarmee hij gelooft de Oude Goden terug te kunnen brengen. Een zoektocht die zal leiden langs duistere en gevaarlijke paden, van waar niemand ooit levend weerkeerde.


Schitterende boekenreeks. Geweldige sfeerschepping, sterke en geloofwaardige personages en een intrigerende verhaallijn. Een reeks die ik enkel van harte kan aanbevelen aan liefhebbers van zowel historische romans als fantasy.

Bernard Cornwell: Enemy of God. London, Penguin, 2011, 473 p.
Oorspr. uitgave: 1996


Geen opmerkingen:

Een reactie posten