woensdag 25 maart 2015

“The Murder Game” (Doctor Who) van Steve Lyons


Ik neem aan dat je – als je deze recensie leest – al wel iets weet over wie of wat Doctor Who is. Voor alle zekerheid: The Doctor is een Time Lord van de planeet Gallifrey. In zijn schip, de TARDIS, reist hij door ruimte en tijd, bijgestaan door een steeds wisselend team van metgezellen. Wanneer een Time Lord sterft, regenereert hij: hij krijgt een nieuw lichaam en een nieuwe persoonlijkheid. Deze briljante vondst van de producenten zorgde ervoor dat de rol van The Doctor steeds door nieuwe acteurs kon worden gespeeld, waardoor de reeks nu de langstlopende sciencefictionserie ooit is. Meer dan een halve eeuw na de eerste aflevering, is The Doctor aan zijn 12de incarnatie toe (of 13de – veel te ingewikkeld om even uit te leggen) en is de tv-reeks nog steeds razend popular. Het ligt dan ook voor de hand dat er in die tijd heel wat boeken zijn geschreven, zowel met bewerkingen van tv-verhalen, als originele romans (enkele honderden, toch wel).


In “The Murder Game” duikt de tweede Doctor op, die tussen 1966 en 1969 vertolkt werd door Patrick Troughton. Zijn companions zijn Polly en Ben. De TARDIS landt op het ruimtestation/hotel Galaxian, waar de gasten middenin een rollenspel zitten, een moordmysterie waaraan de Doctor, Polly en Ben beslissen mee te doen. Natuurlijk blijkt al gauw dat er echt doden vallen en de Doctor en zijn team proberen de moordenaar op te sporen. Halverwege draait het mysterie uit op een spionageverhaal, waarbij ook nog eens buitenaarde wezens betrokken zijn.


Het verhaal is heel simplistisch: de auteur heeft zijn best gedaan om de sfeer van de antieke afleveringen van de oorspronkelijke reeks te imiteren en hij is daar goed in geslaagd. De excentrieke Doctor wordt goed getypeerd: ernstig waar nodig en grappig waar gepast. Over Ben en Polly kan ik niets zeggen, omdat ik nooit afleveringen heb gezien waarin zij voorkwamen, maar hun personages komen in ieder geval zeer ‘jaren ‘60’ over.


Niets wereldschokkends, en tenzij je een groot liefhebber bent van de serie, is er geen enkele reden waarom je dit boek zou lezen. Maar het is een leuk verhaal, met een herkenbare sfeertje en voor fans is dit best wel een fijn tussendoortje.
Steve Lyons: The Murder Game. London, BBC Books, 1997, 284 p.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten